Menu:

Het Huis van het Kind Brugge is er voor al je vragen over opvoeden en opgroeien. We zoeken samen met jou naar een antwoord of bekijken welke dienst je verder kan helpen. 

KIND EN GEZIN

Bij Kind en Gezin kun je terecht met jouw opvoedingsvragen. Eerst en vooral kun je hiermee terecht bij de regioverpleegkundige, daarnaast zijn er brochures. Je kan ook bellen naar de Kind & Gezin-lijn (078 150 100) of via het formulier op de website.
Zij kunnen je helpen met informatie en advies over alle thema’s van Kind en Gezin, dus ook over opvoeding, verzorging en ontwikkeling.

Tussen 8 en 20 uur kan je ook bellen naar de Kind en Gezin-lijn, op het nummer 078 150 100. Je kan er terecht met al je opvoedingsvragen. Tussen 9u en 16u30 kan je chatten met de Kind en Gezin-lijn. 

Bezoek de website van Kind en Gezin voor meer informatie.

DE OPVOEDINGSWINKEL

De Opvoedingswinkel regio Brugge is er voor iedereen met vragen betreffende het opvoeden van kinderen en jongeren.

Dit kan gaan over het bieden van een luisterend oor, het helpen met de vraagverduidelijking, het zoeken naar informatie, het geven van tips, …
Soms is een gesprek niet voldoende waardoor er binnen de Opvoedingswinkel ook ondersteuning en advies kunnen aangeboden worden. Er wordt samen gezocht naar een antwoord op maat van de concrete vraag.

Opvoedingswinkel regio Brugge
Huis van de Bruggeling
Frank van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge (aan het stationsplein)
T. 050 47 55 15
info@opvoedingswinkelbrugge.be
Bezoek de website van de Opvoedingswinkel.
 

CENTRUM VOOR KINDERZORG EN GEZINSONDERSTEUNING

CKG Sint-Clara is een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Het CKG biedt opvoedingshulp aan gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar, waarbij het opvoedingsgebeuren vastloopt of dreigt vast te lopen. Naast de begeleiding die wij bieden aan ouders, kunnen wij eventueel ook instaan voor de dag- en/of nachtopvang van de kinderen binnen een leefgroep. Wij staan ook in voor crisisopvang en zijn daartoe 24 op 24 uur bereikbaar, elke dag van de week.

Samen met de ouders zoeken wij voor elke moeilijke situatie naar een oplossing.

We bieden drie hulpverleningsvormen aan:

Mobiele werkvorm

 • Kort mobiele thuisbegeleiding: 1 huisbezoek per week, max 3 maanden.
 • Standaard mobiele thuisbegeleiding: 1 huisbezoek per week, max. 1 jaar.
 • Amberbegeleiding: 3 huisbezoeken per week, max. 3 à 6 maanden (pre-/postnataal).
 • Individueel pedagogische training: 3 huisbezoeken per week, max. 3 maand (training).
 • Crisisbegeleiding: 3 à 5 huisbezoeken per week, max. 28 dagen (via crisismeldpunt).

Ambulante werkvorm

 • Leefgroep De Kleine stap: dagopvang, kan enkel indien er ook begeleiding is.
 • Tuimelmodule: pedagogische training van ouders en kinderen samen in groep.
 • Stop 4-7: pedagogische training van ouders en kinderen in groepsverband, voor kinderen tussen 4 en 7 jaar die moeilijk gedrag stellen.
 • Help, mijn kind doet moeilijk: pedagogische training van ouders in groepsverband.
 • Villa ou-ki: ondersteuning van opvoedingsverantwoordelijken en ouders met kinderen in de kinderopvang (0 tot 6 jaar).

Residentiële werkvorm in drie leefgroepen

 • Toeton: kortdurende opvang (4 kinderen, maximum 6 weken) en crisisopvang (2 plaatsen via het crisismeldpunt, max. 7 dagen).
 • Dromenvanger: perspectiefzoekende opvang (6 kinderen, 6 maanden, niet rechtstreeks toegankelijk).
 • Knuffelhuisje: perspectiefbiedende opvang (6 kinderen, de kinderen zijn maximum 3 jaar bij opstart, niet rechtstreeks toegankelijk).

Naast onze werking in en rond Brugge hebben we ook een steunpunt in Diksmuide en Ieper.

CKG Sint-Clara
Directeur: Evelyn Huys
Garenmarkt 9, 8000 Brugge
T. 050 33 82 06
ckg@sint-clara.be
Bezoek de website van CKG Sint-Clara.

SPEEL-O-THEEK DE PIEPBAL

De Speel-o-theek leent aangepast speelgoed uit, biedt een speelruimte, snoezelruimte en openbare computerruimte aan.

Spelen is erg belangrijk in de ontwikkeling van jouw kindje. Spelenderwijs ervaart een kindje zichzelf en de omgeving. De speel-o-theek leent aangepast speelgoed uit, biedt een speelruimte, snoezelruimte en openbare computerruimte aan. Er kunnen maximum drie stukken speelgoed ontleend worden voor een periode van drie weken. Per stuk speelgoed bedraagt de prijs 0,50 euro.

Speel-o-theek De Piepbal
Verversdijk 17, 8000 Brugge
T. 050 33 05 48
speelotheek.depiepbal@de-kade.be
Bezoek de website voor meer informatie.

OPVOEDINGSLIJN

De Opvoedingslijn is het klankbord voor ouders die vinden dat het gedrag van hun kind de verkeerde kant opgaat.

De Opvoedingslijn is het klankbord voor ouders die vinden dat het gedrag van hun kind de verkeerde kant opgaat. De vragen kunnen via e-mail gesteld worden maar je kan ook contact opnemen op het telefoonnummer 078 15 00 10 (van maandag tot vrijdag tussen 10  en 13u of 14 en 17u, op donderdag ook van 19u tot 21u en niet op woensdag).

De Opvoedingslijn werkt anoniem en je hoeft jouw naam en adres dus niet te vermelden als je dit niet wenst. De Opvoedingslijn luistert naar jouw vraag en helpt samen met jou naar antwoorden te zoeken.

VILLA OU-KI

Villa Ou-Ki biedt enkele individuele gespreksmomenten voor ouders, grootouders, … en andere zorgfiguren die zorgen voor kleine kinderen (0-6 jaar), zoals begeleider in de kinderopvang, kleuteronderwijzer, ...
We luisteren er naar de alledaagse opvoedingsvragen en we doen dit zoveel mogelijk in aanwezigheid van het kind. We spreken over de twijfels of ongerustheid die je als opvoeder kan hebben.

Domme vragen bestaan niet, zeker niet als het over je kind gaat! Zindelijk worden, moeilijk eetgedrag, slaapproblemen, woedeaanvallen, gedragsveranderingen, moeilijkheden op school of in het kinderdagverblijf, een nieuw broertje of zusje, ...

Kinderen signaleren steeds wanneer iets moeilijk loopt of wanneer iets mis gaat. Dit proberen we te begrijpen en samen met de ouders de beste oplossingen te vinden.Een kant-en klaar antwoord op opvoedingsvragen is er niet. Samen met een onthaalwedewerker stilstaan bij een vraag of situatie, wat afstand nemen, de kans nemen om erover te praten kan echter al een belangrijke stap zijn om verder te kunnen.

De gesprekken zijn gratis.

Villa Ou-Ki
Contactpersoon: Sarah Pollet
gsm: 0471 56 13 35
villa.ou-ki.brugge@hotmail.be
Bezoek de website van Villa Ou-Ki voor meer informatie.
Check ook de Facebookpagina van Villa Ou-Ki!

VORMINGEN

De Gezinsbond heeft een ruim vormingsaanbod. Deze voordrachten kunnen voor ouders van jonge kinderen, ouders van tieners en/of voor grootouders.

Vooral informele ontmoeting en het uitwisselen van ideeën staan hierbij centraal.

Kijk hier een vorming in je buurt.

WEBNANNY

De Webnanny geeft via e-mail gratis opvoedingsadvies over kinderen en tieners van 0 tot 18 jaar.
Ouders, grootouders, professionelen of andere geïnteresseerden op zoek naar interessante tips en tools over opvoeden, kunnen op de website een pak informatie terugvinden of zelf een adviesvraag stellen.

http://www.webnanny.be

 

scroll naar boven